Nieuwtjes

Alle nieuwtjes die u moet weten hier verzameld in chronologische volgorde!

De Merlaanroute

De zomer staat voor de deur. Veel mensen zullen thuis blijven of vakantie nemen in eigen land, provincie en gemeente. Daarom vinden we het met De Merlaan een uitgelezen kans om een fietsroute in Maldegem uit te stippelen, de “MerlaanRoute”.  Want na goed anderhalf jaar hard werk van onze schepen en gemeenteraadsleden, ben ik trots op De Merlaan om haar team en verwezenlijkingen. De aartsmoeilijke corona crisis verhinderde het Merlaanteam niet om online de koppen bijeen te steken en verder te werken aan een goede toekomst voor Maldegem.

 

Om dit in de verf te zetten, stippelden we een fietsroute uit met 7 korte stopplaatsen, langs de verwezenlijkingen van ons programma. Startend op De Markt fiets je langs Hof Ter Ede waar plannen rijpen voor een nieuw Cultureel Centrum, over Zwembad tot in Paddepoele, langs de nieuwe vooropgestelde Jeugdsite en over het nieuwe fietspad tussen KSK Maldegem en MEOS. In de rubriek “Ontdek De Merlaan in Maldegem” vind je meer duiding over de stappen die we zetten om ons Merlaan programma te realiseren.

 

Naast het plezier op je fietstocht, kun je ook winnen: M-bonnen! Zo willen we onze lokale handelaars en horeca ondersteunen.

 

De  getrainde fietsliefhebber kan gerust even van de route afwijken om bijkomende kilometers te maken voor een ommetje langs zijn favoriete terras. De echte wandelfreaks kunnen de route ook stappen, desnoods in meerdere kleine tochten. Met je bubbel(s) kun je gaan flaneren langs verwezenlijkingen en plannen voor de toekomst.

 

Namens het volledige team van De Merlaan, wens ik iedereen veel fietsgenot en een fijne maar vooral gezonde zomer 2020!

 

 

Download
De Merlaanroute
Als je deze pdf download en print of op je smartphone zet heb je al het nodige materiaal om de Merlaanroute te rijden en deel te nemen aan de wedstrijd. Veel plezier.
De Merlaanroute alle teksten behalve inl
Adobe Acrobat document 408.0 KB

Onze reactie op een tussenkomst van CD&V op de laatste gemeenteraad.

De meerderheid waarvan De Merlaan ook deel uit maakt zorgt door o.a. de hervorming van het AGB, het voorstel om te werken met beperkte en thematische commissie en de intentie om nog voor het paasverlof de voorbereidingen van het BCSD te digitaliseren en de zittingen 3 wekelijks i.p.v. 2 wekelijks te houden voor een grote vermindering van het aantal zitpenningen dat moet uitbetaald worden.

Bijkomend gebeuren de zittingen van het OCMW nu aansluitend op de gemeenteraad en gebeurt het werk van het vroeger Vast bureau van het OCMW nu door het college en dit alles zonder uitbetaling van extra zitpenningen .

Als we alles op een rijtje zetten betekent dit besparing van om en bij de € 20.000 op jaarbasis of € 120.000 over de legislatuur.

Belangrijker nog voor de Merlaan is het feit dat het nieuw bestuur wil inzetten op efficiëntie en betrokkenheid niet alleen van de inwoners maar ook van het personeel en de gemeenteraadsleden. Vandaar dat er voor geopteerd wordt om in eerste instantie het AGB op te waarderen. We willen dit doen door enerzijds te werken met een beperkte RVB en daaraan gekoppeld ook een beperkt directiecomité met afzonderlijke vergadermomenten, los van respectievelijk de gemeenteraad en het college. Door de afzonderlijke vergadermomenten, moet het mogelijk zijn om inhoudelijk dossiers rond: sportieve, culturele, recreatieve, jeugd, verzorgende, educatieve, wetenschappelijke en of sociale projecten op te starten en uit te werken zodat we maximaal het maatschappelijk doel van het AGB benutten.

Zo is één van de eerste zaken de werken aan de sporthal te Kleit waarvan we nu reeds de opdracht gegeven hebben om te onderzoeken of dit mogelijks in het AGB kan ondergebracht worden.

 

De andere voorgestelde hervormingen van commissiewerking en BCSD zullen ten laatste in de gemeenteraad/OCMW raad van juni ter goedkeuring voorgelegd worden. 

 


Persbericht 7 maart 2019

Het onderwerp van onderstaand persbericht was een zeer belangrijk standpunt uit ons programma!

Geef je mening over de bestemming van de reservatiestrook van het Schipdonkkanaal

Van 12 maart tot en met 10 mei 2019 

De Vlaamse overheid organiseert van dinsdag 12 maart tot en met vrijdag 10 mei een publieke raadpleging over de opmaak van een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Reservatiestrook Schipdonkkanaal. Iedereen kan gedurende die periode suggesties, opmerkingen of bezwaren indienen. Alle documenten liggen ter inzage bij de Dienst Omgeving, Bloemestraat 45 in Maldegem en bij andere betrokken gemeenten Eeklo, Sint-Laureins, Lievegem en Deinze. Op www.omgevingvlaanderen.be/grup kan je alle informatie vinden en je inspraakreactie indienen. Je kan je inspraakreactie ook tegen ontvangstbewijs afgeven in het gemeentehuis of bij de Dienst Omgeving of aangetekend versturen naar het Departement Omgeving, Afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten, K. Albert II-laan 20 bus 7, 1000 Brussel.  

Infomarkt

Je kan de plannen ook bekijken en meer info verkrijgen van de Vlaamse Overheid tijdens de infomarkten op:

  • donderdag 21 maart, doorlopend van 15.00 tot 20.00 uur in CC De Herbakker, Pastoor De Nevestraat 10 in Eeklo
  • donderdag 28 maart, doorlopend van 15.00 tot 20.00 uur in GC ’ t Schaapstuk, Luitenant Dobbelaerestraat 154/C in Lievegem 

De bestemming van de reservatiestrook van het Schipdonkkanaal verschilt in West- en Oost-Vlaanderen. In West-Vlaanderen is het agrarisch gebied; in Oost-Vlaanderen, meer bepaald op grondgebied van de gemeenten Maldegem, Eeklo, Sint-Laureins, Lievegem en Deinze, is het vooral groengebied. In groengebied zijn de mogelijkheden tot verbouwen, herbouwen of functiewijziging beperkter. Met het GRUP wil de Vlaamse overheid de ongelijkheid zoveel mogelijk wegwerken. Zoals het nu voorgesteld wordt, zal dit voor sommige eigenaars meer mogelijkheden bieden en meer zekerheid geven op vlak van verbouwen, herbouwen of functiewijziging. Ook wordt de reservatiestrook versmald.

Standpunt gemeentebestuur Maldegem

In het Maldegemse deel van de reservatiestrook zijn tientallen bewoners, eigenaars en pachters van gronden betrokken partij. 

Het gemeentebestuur Maldegem zal tijdens de publieke raadpleging ook haar standpunt indienen. De voorgestelde maatregelen gaan voor de gemeente niet ver genoeg.

Hoewel de afschaffing van de reservatiestrook in dit GRUP niet aan bod komt, zal het bestuur duidelijk maken dat het voorstander blijft van een volledige afschaffing van de reservatiestrook.

Daarnaast wenst het bestuur dat de huidige bestemming groengebied wordt aangepast naar de bestemming van de aangrenzende percelen. Dit kan bijvoorbeeld (landschappelijk waardevol) agrarisch gebied zijn, woongebied of woongebied met landelijk karakter.

 

In de omgeving van  Raverschoot, Oosteindeken, Prins-Boudewijnlaan voorziet het gewestplan nog steeds een rechttrekking van het Schipdonkkanaal. De gemeente wenst dat de huidige bedding behouden blijft.


7 januari: eedaflegging

Maandag 7 januari 2019 legden de gemeente- en OCMW-raadsleden van het nieuw bestuur hun eed af.


14 augustus: Eerste eetfestijn van 'De Merlaan'

Download hieronder onze video met een impressie van onze geweldige eerste avond en de persvoorstelling van onze ideeënbus!


4 juli @ Pomme Charelle:

Voorstelling verkiezingsprogramma 'De Merlaan'


Eind mei 2018: Bekendmaking volledige lijst


Kruipuit weekend 26 mei: De Merlaan steunt 'Gek op groen en luistert!


Taptoe 2 mei 2018: Interview met Marleen


Vrij Maldegem 16/03/2018: Bekendmaking partij De Merlaan


AVS 15/03/2018


Persvoorstelling 14/03/2018

Burgemeester lanceert partij ‘De Merlaan’

AL 24 VAN 28 KANDIDATEN VOOR GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN BEKEND

 

Lees hier het volledig artikel.


Voorstelling logo als cupcake op de persvoorstelling


Ons partijlied (door Tim De Roo)

Op de persvoorstelling van onze partij werd meteen ook ons partijlied gebracht door Tim De Roo.

 

Luister hier naar ons lied.


Maart '18 Onze logo's in het straatbeeld