Pijler 2:   Een gezonde en solidaire samenleving

Aandacht voor jong en oud

Gelukkig ouder worden in de eigen leefomgeving start bij de geboorte. Volgens De Merlaan heeft de gemeente de belangrijke taak om te zorgen voor al haar inwoners. Dankzij voldoende aandacht voor zowel jong als oud, kan

iedereen zich thuis voelen in Maldegem.

  

Algemeen ijvert De Merlaan voor een optimaal evenwicht tussen werk en privéleven door een ruim aanbod van sport, cultuur, onderwijs, shopping en evenementen. Een belangrijke taak voor de gemeente is het creëren van een  ‘beleefbare’ leefomgeving voor haar inwoners. 

 

 Het stimuleren van een solidaire en gezonde samenleving aan de hand van acties rond solidariteit en gezondheid, is volgens De Merlaan ook iets waaraan het gemeentebestuur een positieve bijdrage kan leveren.

  

Jeugd – Verenigingsleven - Sport

Financiële en logistieke ondersteuning van jeugdbewegingen

Zowel georganiseerde als niet-georganiseerde jeugd verdient ondersteuning voor een leuke, sportieve invulling van de vakantieperiodes. Hierbij wordt gedacht aan een sterke ondersteuning van de werking, niet enkel op financieel vlak, maar ook wat betreft logistiek en infrastructuur.

 

Jeugdbewegingen die te maken hebben met plaatsgebrek of met verouderde gebouwen, verdienen het om aangepaste huisvesting te krijgen zodat hun werking kan gegarandeerd blijven. Hierbij zou ook een overnachtingsplaats en/of kampplaats een grote meerwaarde kunnen zijn.

 

Verder wil De Merlaan de jeugdverenigingen en speelpleinwerking ook ondersteunen met onder andere kampsubsidies.

  

Het verder uitbouwen van structureel overleg met verenigingen is een meerwaarde. Binnen de bestaande infrastructuur zijn voldoende faciliteiten voorhanden voor culturele en sociale verenigingen. Bovendien kan het kerkenbeleidsplan in de toekomst extra perspectieven bieden.

 

Ook wordt gedacht aan een maximaal promoten en benutten van de K-ba voor fuiven van de lokale jeugdverenigingen. Op deze manier wordt de geluidsoverlast in alle leefkernen tot een minimum herleid.

  

Voldoende sportinfrastructuur voor iedereen

De Merlaan wil werk maken van een hedendaagse infrastructuur voor kwaliteitsvolle sport. Hierbij ligt de focus bij de opmaak van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Sportinfrastructuur in de leefkernen zodat sporters alle kansen krijgen, met oog voor zowel binnen- als buitensporten. Belangrijk is dat binnen- en buitensportclubs gelijk behandeld worden.

 

 Verder ijvert De Merlaan voor de uitbouw van een permanent oefenterrein voor het bike-park en een terrein voor het aanleren van fietsvaardigheden voor alle leeftijden.

 

Een ander aandachtspunt is de aanpassing van de ruimtelijke ordeningsplannen, met een verdere uitbouw van TC ’t Lobbeke en met aandacht voor de verschillende voetbalclubs.

 

 

Ten slotte wordt gedacht aan ledverlichting op alle sportterreinen zoals de gemeentelijke tennisterreinen. Ook op het nieuwe bedrijventerrein zouden sportfaciliteiten voorzien worden.

  

Onderwijs

De Merlaan wil het traditioneel onderwijs blijven ondersteunen maar wil ook nieuwe uitdagingen en projecten een kans bieden.

 

Evenementen

Logistieke ondersteuning en vereenvoudigde administratieve procedure

voor de organisatoren van evenementen

Organisatoren van openbare evenementen kunnen rekenen op aanmoediging via gratis logistieke ondersteuning en gebruik van de openbare ruimte. Als ze zich aan de geluidsnormen houden kunnen ze bovendien extra ondersteuning genieten.

 

Ook overweegt De Merlaan een vereenvoudiging van de administratieve procedure voor het aanvragen van herhaalde activiteiten.

 

Herbestemming gebouwen, samenwerking tussen scholen en verenigingen

aanmoedigen

In samenspraak met het kerkbestuur, de leefgemeenschappen en socioculturele verenigingen wil De Merlaan werk maken van her- en nevenbestemmingen van kerken. Daarnaast wordt gedacht aan een samenwerking tussen scholen en verenigingen opdat de schoolfaciliteiten buiten de schooluren een nieuwe invulling krijgen.

 

Senioren en zorg

Levenslang wonen

Levenslang wonen bestendigen en verder uitbouwen om senioren zo lang mogelijk in de eigen omgeving of woning te laten blijven: dit is een ander belangrijk programmapunt van De Merlaan.

 

Er moet duidelijke informatie beschikbaar zijn over het levenslang wonen in de eigen leefomgeving. Tevens moet er een versterking gebeuren van het sociaal netwerk van o.a. wijkinspecteurs, maatschappelijk werkers van het Sociaal Huis, een ouderenconsulent en vrijwilligers per wijk of straat.

 

Inclusie als rode draad

De Merlaan wil een voortrekkersrol spelen in de goede werking op vlak van inclusie en wil partner zijn in de zorg, via samenwerkingen met de bestaande voorzieningen zoals o.m. AZ Zeno, AZ Alma, private rusthuizen, Zorgbedrijf Meetjesland, De Vierklaver en Hove te Donc.

 

Doorheen haar programma geeft De Merlaan inclusie een volwaardige plaats. Inwoners van waar ook afkomstig, mensen met beperking, ouderen, …….zijn volwaardige burgers, allen met dezelfde rechten en plichten. Zij hebben allen recht op een toegankelijk Maldegem in al haar facetten.

 

Ook opvangmogelijkheden in zorgboerderijen krijgen van de Merlaan extra ondersteuning.

 

Verder wil De Merlaan:

  • vormgeven aan de organisatie van ‘Senioren onder de toren’ in bestaande woningen in Middelburg en Donk.
  • Initiatieven opzetten tegen vereenzaming, bijvoorbeeld via een seniorenrestaurant en een ontmoetingsplaats in basisschool Kruipuit.
  • Parkeer- en interventiekaarten voorzien voor zorgverleners.
  •  Een deel van de ouderenzorg automatiseren zodat er meer tijd overblijft voor echt contact.

 

Solidariteit over de grenzen heen

Tevens wil De Merlaan partner zijn in initiatieven van de traditionele NGO’s zoals Fairtrade, 11.11.11 campagne, Raad voor Ontwikkelingssamenwerking…

 

 

Ook worden er samenwerkingsverbanden met omliggende gemeenten in het belang van de inwoners uitgebouwd. Een concreet voorbeeld hiervan is de toegankelijkheid tot het dichtstbijzijnde containerpark en niet langer enkel in eigen gemeente.

 

Een veilig, mooi en milieuvriendelijk Maldegem

Inburgering en een goed uitgebouwd onthaalbeleid

Alle Maldegemnaren moeten evenwaardig worden behandeld. Dit kan door in het beleidsplan een afzonderlijk luik op te nemen per deelgemeente of wijk. Ook inburgering en een goed onthaalbeleid voor alle nieuwe inwoners

zijn belangrijk.

 

Aan de hand van een plaatselijk lokaal beleid moet ook de strijd aangebonden worden tegen armoede.

 

Een aangename en vooral groene leefomgeving...

Wij zien in de verschillende centra tevens een verfraaiing van de aanloopstraten door het integreren van perkjes, zitbanken en kleine speeltoestellen. Dit nodigt uit om te wandelen.

 

De groene markt in Middelburg moet vrijgehouden worden voor de kermis en kan ook parkeergelegenheid bieden bij feestelijkheden.

 

De Merlaan wil de gemeente voorzien van voldoende rustbanken, picknicktafels, vuilnisbakjes niet alleen langs de recreatieve fietswegen.

 

‘Gek op Groen Kruipuit’ biedt mogelijkheden tot het herschikken van speelruimte en parkeermogelijkheid (kiss-and-ride gemeentelijke basisschool Kruipuit).

 

die zorgvuldig onderhouden wordt

Bomen langs de weg worden regelmatig gesnoeid, door de gemeente en privéeigenaars, tot op een hoogte van minimum 4 meter. Het snoeien van de bomen gebeurt op regelmatige en correcte basis door middel van een bomenbeheerplan.

 

Bomen die de voet- en fietspaden beschadigen, worden verwijderd en vervangen door aangepaste beplanting.

 

Ook stimuleert De Merlaan een samenwerking met landbouwers en kleine ondernemers om zo de ijzel- en sneeuwbestrijding vlugger te laten verlopen.

 

De grachten worden regelmatig onderhouden in samenwerking met de provinciale dienst waterlopen.

 

Milieu: van afvalbeheer tot een energiezuinig beleid

Een veegwagen en MOP -team moeten volgens een vaste regeling in alle leefkernen de straten proper houden. Buurtwerkers via een vrijwilligersvergoeding kunnen hierop een aanvulling zijn.

 

Sluikstorten kan worden aangepakt met verplaatsbare camera’s, maar uiteraard moet recyclage tegelijkertijd positief gestimuleerd worden. Zo zouden tijdens het containerparkbezoek punten kunnen verzameld worden op de Uitpas.

 

Landbouwfolie en medisch landbouwafval moet men, mits voldoende veiligheidsmaatregels, steeds kwijt kunnen tijdens de openingsuren van het containerpark.

 

Op energievlak wil De Merlaan inzetten op een versnelde doorvoering van ledverlichting en slimme verlichting in de volledige gemeente.